W krajach arabskich oczywiście o botwince mało kto słyszał, ten przepis to mój ukłon w stronę dalekowschodnich smaków, za którymi tęsknię.
Ciecierzycę obtaczamy w typowo arabskiej mieszance przypraw. A pomysł na dodanie botwinki wynikał z typowo praktycznych względów. Kupiłam dorodne młode buraczki, które wylądowały w barszczu ukraińskim, a dla liści już nie było miejsca w zupie. A wyrzucić szkoda.
Botwinka z ciecierzycą jest sama w sobie odrobinę zbyt sucha, brakuje jej wykończenia i bardziej soczystego dopełnienia. Dlatego idealnie sprawdza się w tej roli gęsty jogurt o kremowej konsystencji. Dobry będzie jogurt grecki a najlepiej jogurt typu skyr jeśli chcecie podręcić zawartość białka.
Nie pomijajcie jogurtu w tym daniu, bo stracicie wyjątkowe połączenie smaków. Zimny jogurt z ciepłą botwinkową ciecierzycą w arabskich przyprawach jest świetny na gorący dzień, na szybką, ale nie byle jaką kolację lub obiad. To bardzo ciekawe zestawienie smaków, inne, odświeżające.
Jeśli lubisz dalekowschodnie klimaty, na pewno posmakuje ci botwinkowy dhal albo zupa botwinkowa z mleczkiem kokosowym.
Botwinka z ciecierzycą po arabsku
Porcja na 2-3 osoby
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej, jak wolisz)
- 1 i1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek botwinki lub liści z młodych buraków z łodygami
- jogurt grecki lub inny gęsty naturalny jogurt (porcja 150 g jogurtu na 1 osobę)
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki koperku (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- Ciecierzycę opłukać i odsączyć na sitku. Botwinkę dobrze opłukać, osuszyć, posiekać.
- W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i dodać ciecierzycę. Wymieszać, żeby była dobrze pokryta przyprawami.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić botwinkę i smażyć mieszając ok. 2 minut.
- Dodać ciecierzycę z przyprawami, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż ciecierzyca będzie ciepła.
- Odstawiać z ognia, przykryć i zostawić na dłuższą chwilę.
- W tym czasie na talerz/półmisek wyłożyć jogurt, zetrzeć na niego trochę skórki z cytryny, posypać natką pietruszki i koperkiem. Obok jogurtu nałożyć ciecierzycę z botwinką.