Chimichurri to klasyczny dodatek do grilla i steków, rodem z Argentyny. Przerwa od keczupu i musztardy, naprawdę może wyjść na dobre. ###Chimichurri ma bardzo bogaty smak i same zdrowe składniki:
- Pietruszka: naładowana witaminą K, więc troskę o prawidłowe krzepnięcie krwi i zdrowe kości mamy z głowy;
- Czosnek: prebiotyk, a zatem najlepsza baza dla probiotyków, wzmacnia odporność, walczy ze stanami zapalnymi;
- Oliwa z oliwek extra virgin: najzdrowszy olej na świecie, działa przeciwzapalnie, dobry dla serca.
Chimichurri, argentyński sos do mięsa z grilla
- pęczek pietruszki, solidny
- 6 – 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka płatków chilli
- 50 ml octu jabłkowego lub winnego, czerwonego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- Pietruszkę umyć, osuszyć i drobniutko posiekać.
- Do blendera wrzucić pietruszkę i dodać czosnek, oregano, chilli, ocet i sól.
- Miksować, dolewając stopniowo oliwę. Oliwę dodajemy do momentu, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję. Może się okazać, że potrzebujemy więcej niż 1 szklankę.
- Można również zamiast miksowania, ubić trochę w moździerzu. Wtedy będzie to konsystencja jak na zdjęciach.
- Gotowy sos przełożyć do słoika i zamknąć, aby nabrał mocy. Powinien poleniuchować w temperaturze pokojowej około doby. W lodówce może mieszkać bardzo długo.
Smacznego