Wspaniale orzeźwiająca, lekka kolacja. Słodka i soczysta, a do tego łatwa i szybka do zrobienia. Same zalety. Pomarańcze i awokado pokryte płatkami cienko skrojonej bulwy kopru włoskiego. Do tego, ile w niej błonnika!
Fenkuł, czyli koper włoski ma dużo witaminy C, która jest silnym antyoksydantem = działa anty-starzeniowo na nasza skórę. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu, czyli mamy silne wsparcie przeciwko zmarszczkom. Doatkowo fenkuł ułatwia trawienie.
Awokado ma dużo błonnika, jest sycące, a przede wszystkim ceni się je za zdrowe tłuszcze. Udowodniono, że potrafi skutecznie obniżać poziom “złego” cholesterolu. (1) (2) (3)
Pomarańcze, podobnie jak inne cytrusy znane są najbardziej z zawartości witaminy C. Mają też jednak moc wspierania enzymów wątrobowych, dzięki którym ta, może wypłukiwać toksyny z naszego organizmu.
Oliwa z oliwek to zwieńczenie tej cudownej komopzycji. Znak firmowy diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Zdrowe serce i sprawny mózg miłośnicy tej diety zawdzięczają między innymi oliwie (a nie pizzy).
Warto do tej sałatki wykorzystać pomarańcze różnego gatunku. Ciekawie wygląda pomarańcza ‘blood orange’, o intensywnym czerwonym zabarwieniu.
Cytrusowa sałatka z awokado
Porcja na 2 osoby
- 1 awokado
- 5 pomarańczy
- 1 bulwa kopru włoskiego, fenkułu – nieduża
- winegret dressing
- listki mięty do przybrania
- Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Jeśli są bardzo duże, można przekroić na pół. Ułożyć je jako pierwsze na talerzu.
- Awokado pokroić również w plastry i ułożyć na pomarańczach.
- Bulwę kopru włoskiego przekroić na pół. Kroić w bardzo cienkie plasterki tzw. piórka. Posypać nimi pomarańcze i awokado.
- Polać dressingiem i udekorować listkami mięty, jeśli ktoś lubi.
Aby zrobić dressing winegret potrzebujemy wymieszać:
- oliwę z oliwek, ok 80 ml
- 1 łyżeczkę miodu
- sól
- 2 łyżeczki octu winnego, dobrej jakości
Najlepiej wszystko wymieszać w małym zakręcanym słoiku, mocno potrząsając. Dressing spróbować, czy smakuje tak, jak lubimy i jeśli nie, to doprawiać, aż będzie dobry.
Smacznego