… i jak je wykorzystać

Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do przygotowania.

Do czego wykorzystać kiszone cytryny? Do tworzenia bazy do dipów/sosów, w których zwykle używamy soku z cytryny lub octu:

  • woda z cytryną – do wody wrzucić plasterek cytryny i trochę zalewy z kiszonki
  • awokado, pomidor, ser mozarella – polać oliwą z oliwek i sokiem z kiszonych cytryn
  • fasolka zielona gotowana – polać oliwą z oliwek i sokiem z kiszonych cytryn w proporcji 1:1
  • awokado, maliny – polać sokiem z kiszonych cytryn
  • mięsiwo z grilla, steki, pieczone mięso lub ryba – na gorącą potrawę położyć plasterki kiszonej cytryny

Cytryny organiczne są dostępne w Lidlu i takie polecam do kiszonek.


Cytryny kiszone w miodzie z goździkami

  • 3 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 goździków
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  1. Cytryny umyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki. Pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski.
  2. Do cytryn dodać kurkumę, miód i goździki. Wymieszać.
  3. Miskę przykryć papierowym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę. Chodzi o to, aby cytryny puściły sok, który wymiesza się z miodem.
  4. Po upływie czasu leżakowania całość wymieszać i włożyć do słoika. Lekko przyciskać cytryny na dół, ale jeśli nawet będą wystawać ponad powierzchnię płyny, nie ma się co martwić. Zakręcić przykrywkę słoika. Odstawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
  5. Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.