… i jak je wykorzystać
Jeśli chcecie odpocząć od słonych zalew, to cytryny kiszone w miodzie są dobrym wyborem. Dzięki temu, że zalewa to po prostu miód, powstaje pyszny słodko kwaśny smak. ###Fermentacja trwa krótko i są łatwe do przygotowania.
Do czego wykorzystać kiszone cytryny? Do tworzenia bazy do dipów/sosów, w których zwykle używamy soku z cytryny lub octu:
- woda z cytryną – do wody wrzucić plasterek cytryny i trochę zalewy z kiszonki
- awokado, pomidor, ser mozarella – polać oliwą z oliwek i sokiem z kiszonych cytryn
- fasolka zielona gotowana – polać oliwą z oliwek i sokiem z kiszonych cytryn w proporcji 1:1
- awokado, maliny – polać sokiem z kiszonych cytryn
- mięsiwo z grilla, steki, pieczone mięso lub ryba – na gorącą potrawę położyć plasterki kiszonej cytryny
Cytryny organiczne są dostępne w Lidlu i takie polecam do kiszonek.
Cytryny kiszone w miodzie z goździkami
- 3 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 5-6 goździków
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- Cytryny umyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki. Pokroić w cienkie plasterki i włożyć do miski.
- Do cytryn dodać kurkumę, miód i goździki. Wymieszać.
- Miskę przykryć papierowym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę. Chodzi o to, aby cytryny puściły sok, który wymiesza się z miodem.
- Po upływie czasu leżakowania całość wymieszać i włożyć do słoika. Lekko przyciskać cytryny na dół, ale jeśli nawet będą wystawać ponad powierzchnię płyny, nie ma się co martwić. Zakręcić przykrywkę słoika. Odstawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
- Ukiszone cytryny przechowywać w lodówce.