Miodowa fermentacja cytryn z przyprawami to wariacja na temat mojej wersji podstawowej, czyli cytryn w miodzie z goździkami. Tamte łagodne i delikatne, te z kolei wyraźne, lekko pikantne. Szczególnie przydatne do urozmaicenia dań z grilla, czy steków. Układamy taką cytrynkę z łyżką soku na mięsiwie lub warzywie, kiedy już są gotowe i czekają na nas na talerzu.

Cytryny kupuję organiczne, szczególnie gdy kiszę je razem ze skórką.

Cytryny kiszone w miodzie z przyprawami

  • 5 cytryn
  • 1 mała czerwona papryczka chilli z pestkami
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku (można zamienić na kminek)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek miodu
  1. Cytryny dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką. Wydłubać pestki (no niestety).
  2. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
  3. Dodać miód, wymieszać i odstawić przykryte ręcznikiem kuchennym na kilka godzin do puszczenia soków (może być nawet na noc).
  4. Po leżakowaniu cytryny pakować do słoików razem z płynem, który się wytworzył.
  5. Słoiki zakręcić i zostawić na 7 dni w temperaturze pokojowej, z dala od słońca. Po tym czasie przechowywać w lodówce.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.