Miodowa fermentacja cytryn z przyprawami to wariacja na temat mojej wersji podstawowej, czyli cytryn w miodzie z goździkami. Tamte łagodne i delikatne, te z kolei wyraźne, lekko pikantne. Szczególnie przydatne do urozmaicenia dań z grilla, czy steków. Układamy taką cytrynkę z łyżką soku na mięsiwie lub warzywie, kiedy już są gotowe i czekają na nas na talerzu.
Cytryny kupuję organiczne, szczególnie gdy kiszę je razem ze skórką.
Cytryny kiszone w miodzie z przyprawami
- 5 cytryn
- 1 mała czerwona papryczka chilli z pestkami
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu w proszku (można zamienić na kminek)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 5 łyżek miodu
- Cytryny dobrze umyć i pokroić w cienkie plasterki razem ze skórką. Wydłubać pestki (no niestety).
- Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
- Dodać miód, wymieszać i odstawić przykryte ręcznikiem kuchennym na kilka godzin do puszczenia soków (może być nawet na noc).
- Po leżakowaniu cytryny pakować do słoików razem z płynem, który się wytworzył.
- Słoiki zakręcić i zostawić na 7 dni w temperaturze pokojowej, z dala od słońca. Po tym czasie przechowywać w lodówce.