Jeśli myślicie o sycącej, ale lekkiej kolacji, to dorsz w przyprawach na makaronie z cukinii jest wspaniałym pomysłem na taką okazję.
I dorsza i cukinię smaży się na patelni. Właściwie najdłużej może się zejść ze zrobieniem makaronu z cukinii, ale i na to można znaleźć dobry sposób. Jak zrobiłam z mojej cukinii szeroki, cieniutki makaron zwykłą obieraczką do warzyw. Wcześniej używałam do tego takiej specjalnej temperówki do warzyw (kupiłam w Tchibo) ale po przeprowadzce nie mogłam jej znaleźć. Temperówką do warzyw można zrobić takie typowe spaghetti z cukinii.
Dorsz jest cudownym źródłem pełnowartościowego białka. Wiecie, że 100 g dorsza pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen? Do tego sporo fosforu i witaminy B12 a i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 też trochę wpadnie.
Cukinia przesmażona z czosnkiem al dente pięknie się rewanżuje słodkim smakiem. Idealnie smakuje z wyrazistym, lekko pikantnym dorszem. Ponieważ na porcję dla siebie wzięłam taką całkiem sporą cukinię nie czułam już potrzeby podawania do tego sałatki.
Po tym posiłku masz to miłe uczucie, że zjadłaś niezbyt kalorycznie, bardzo wartościowo i nie czujesz się ociężała jak szafa trzydrzwiowa z lustrem. Popiłam kefirem, żeby doładować się jeszcze solidną porcją wapnia. Jeśli lubicie kefir albo maślankę, to szczerze polecam.
Dorsz w przyprawach na makaronie z cukinii
Porcja dla 1 osoby
- 1 średnia cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 100-150 g dorsza (taką wagę przyjmuje się jako pojedynczą porcję)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki do posypania
- Z cukinii zrobić makaron obieraczką do warzyw lub specjalna temperówką do warzyw. Jeśli cukinia ma dużo pestek w środku lepiej je z grubsza usunąć łyżką, bo nieładnie nam się rozwalą podczas smażenia.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wymieszać przyprawy i obtoczyć w nich kawałki dorsza. Niech w nich sobie siedzi aż usmażymy cukinię.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i wrzucić cukinię. Odrobinę posolić i smażyć cały czas mieszając ok. 2 minut. Dodać czosnek i jeszcze przesmażać około 1 minuty. Spróbować, czy cukinia jest dla nas wystarczająco miękka.
- Jeśli cukinia jest już usmażona, odkładamy ją na talerz i nakrywamy innym talerzem lub folią, żeby nie wystygła.
- Na drugiej łyżce oliwy smażymy dorsza z obu stron. Po ok. 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu. Czas smażenia oczywiście zależy od tego jak bardzo grubaśny będzie wasz dorsz.
- Usmażonego dorsza układamy na cukinii i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego