Vinaigrette, który musisz mieć. Przygotuj na zapas i przechowuj w lodówce. Bedziesz mieć zawsze pod ręką dressing, który pasuje niemal do każdej sałatki i surówki###
Ocet jabłkowy ma ostatnio swoje '5 minut'. Przeglądając tytuły medialne wydaje się, że ocet jabłkowy jest świetny na choroby serca, odzywyczajanie się od cukru, cukrzycę, zaparcia i na raka oczywiście. Leczy nawet łupież jak się dowiaduję.
W przypadku produktów, które są ogłaszane remedium na niemal wszystkie znane choroby, warto zachować zdrowy rozsądek i krytyczne podejscie do informacji. Większość medycznych właściwości octu jabłkowego nie została naukowo potwierdzona i jest wiele wątpliwości w odniesieniu do jego uzdrawiających mocy.
Wątpliwości za to nie ma co do faktu, że ocet jabłkowy jest wynikiem procesu fermentacji. Fermentacjia przekształca cukry w zdrowe organiczne kwasy, przy okazji produkując probiotyki. I to jest dla mnie wystarczający argument za tym, żeby go używać, tym bardziej w zestawienu z tak zdrowymi składnikami jak w tym przepisie.
Najlepszy jest ocet jabłkowy niefiltrowany i niepasteryzowany.
Dressing z octem jabłkowym
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 120 ml oliwy extra virgin
- Połącz wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to w szklanym słoiku, który po dodaniu wszystkich składników należy zakręcić i energicznie potrząsać.
- Przechowywać w lodówce. Przed każdym podaniem, wstrząsnąć, aby składniki znowu się połączyły.