Kiełkowanie wydobędzie z tych i tak zdrowych kasz, jeszcze więcej składników odżywczych. W czasie, gdy kasze będą pyrkały na niewielkim ogniu, smażymy krótko jabłka obsypane cynamonem. Co za zapach! Taki kiełkowany zestaw kasz jest bardzo dobry na zestresowany układ trawienny. Jeśli w tygodniu zaniedbujecie porządne śniadania, warto w weekend dopieścić się czymś zdrowym.

W związku z tym, że trzeba poczekać, aż kasza puści kiełki, nie jest to śniadanie, które można zaplanować z dnia na dzień. Kiełkowane kasze znacznie zwiększą objętość, więc namoczona porcja będzie albo dla kilku osób, albo na kilka śniadań. Jabłka z cynamonem można usmażyć w większej ilości i przechowywać w lodówce na kolejny raz. Oczywiście wersja z prażonymi jabłkami to tylko propozycja. Każdy ma swoje ulubione owocowe kombinacje.


Kiełkowane jaglana i quinoa na mleku z jabłkami w cynamonie

  • kasza jaglana 1/2 szklanki
  • kasza quinoa 1/2 szklanki
  • mleko
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • odrobina soli
  1. Kaszę quinoa i jaglaną namoczyć na noc w wodzie. Razem.
  2. Rano odcedzić i przełożyć na sitko. Sitko powinno być dosyć gęste, bo kasze są niewielkie i nie chodzi o to, żeby przy płukaniu większość została w zlewie.
  3. Doprowadzenie do widocznych kiełków potrwa 2-3 dni.
  4. Kasze na sitku płuczemy kilka razy dziennie. Chodzi o to, żeby były cały czas wilgotne, to zachęca kiełki do wyjścia na świat. Nie wstajemy do nich w nocy, żeby je moczyć. Dadzą sobie radę. Ale rano pierwsza rzecz, jeszcze przed kawką – płukanie kasz!
  5. Po pojawieniu się kiełków możemy zacząć gotowanie.
  6. Pół szklanki wykiełkowanych kasz (porcja dla 1 osoby) zalewamy szklanką mleka, dodajemy odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie tak jak lubimy. W moim przypadku to było ok. 15 minut plus 5 minut trzymania pod przykrywką po odstawieniu z ognia.
  7. Jeśli przy gotowaniu wydaje się wam, że mleka jest za mało – dolewamy. Jeśli kasze są miękkie a na wierzchu jest za dużo mleka – odlewamy.
  8. Jabłka kroimy wg. własnego gustu i smażymy na patelni podlane 1-2 łyżkami wody pod przykryciem. Kiedy trochę zmiękną dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem i czekamy aż kasza będzie gotowa.
  9. Na wiech ciepłej kaszy kładziemy jabłka uprażone z cynamonem.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.