Kiełkowanie wydobędzie z tych i tak zdrowych kasz, jeszcze więcej składników odżywczych. W czasie, gdy kasze będą pyrkały na niewielkim ogniu, smażymy krótko jabłka obsypane cynamonem. Co za zapach! Taki kiełkowany zestaw kasz jest bardzo dobry na zestresowany układ trawienny. Jeśli w tygodniu zaniedbujecie porządne śniadania, warto w weekend dopieścić się czymś zdrowym.
W związku z tym, że trzeba poczekać, aż kasza puści kiełki, nie jest to śniadanie, które można zaplanować z dnia na dzień. Kiełkowane kasze znacznie zwiększą objętość, więc namoczona porcja będzie albo dla kilku osób, albo na kilka śniadań. Jabłka z cynamonem można usmażyć w większej ilości i przechowywać w lodówce na kolejny raz. Oczywiście wersja z prażonymi jabłkami to tylko propozycja. Każdy ma swoje ulubione owocowe kombinacje.
Kiełkowane jaglana i quinoa na mleku z jabłkami w cynamonie
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- kasza quinoa 1/2 szklanki
- mleko
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- odrobina soli
- Kaszę quinoa i jaglaną namoczyć na noc w wodzie. Razem.
- Rano odcedzić i przełożyć na sitko. Sitko powinno być dosyć gęste, bo kasze są niewielkie i nie chodzi o to, żeby przy płukaniu większość została w zlewie.
- Doprowadzenie do widocznych kiełków potrwa 2-3 dni.
- Kasze na sitku płuczemy kilka razy dziennie. Chodzi o to, żeby były cały czas wilgotne, to zachęca kiełki do wyjścia na świat. Nie wstajemy do nich w nocy, żeby je moczyć. Dadzą sobie radę. Ale rano pierwsza rzecz, jeszcze przed kawką – płukanie kasz!
- Po pojawieniu się kiełków możemy zacząć gotowanie.
- Pół szklanki wykiełkowanych kasz (porcja dla 1 osoby) zalewamy szklanką mleka, dodajemy odrobinę soli. Gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie tak jak lubimy. W moim przypadku to było ok. 15 minut plus 5 minut trzymania pod przykrywką po odstawieniu z ognia.
- Jeśli przy gotowaniu wydaje się wam, że mleka jest za mało – dolewamy. Jeśli kasze są miękkie a na wierzchu jest za dużo mleka – odlewamy.
- Jabłka kroimy wg. własnego gustu i smażymy na patelni podlane 1-2 łyżkami wody pod przykryciem. Kiedy trochę zmiękną dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem i czekamy aż kasza będzie gotowa.
- Na wiech ciepłej kaszy kładziemy jabłka uprażone z cynamonem.
Smacznego