W kociołku nad ogniskiem duszą się warzywa z przyprawami i już wiem, że to będzie nasza coroczna tradycja.

Z ogniska nie odeszliśmy ociężali kiełbasianym wiktem. Nikt się nie czuł jak w 15 miesiącu ciąży i nikt potem nie miał kłopotów ze spaniem, co jest bardzo częste, kiedy obżeramy się na noc tłustymi, mięsnymi daniami. I chociaż wiem, że wydawało się to dziwactwem nad polskim ogniskiem, to warzywny kociołek został zjedzony błyskawicznie.

Bardzo wszystkim polecam. Połowa uroku i tak tkwi we wpatrywaniu się w tańczące płomienie. A kiedy spod pyrkającej pokrywki wydobywają się wspaniałe zapachy biesiadnicy zjedzą ze smakiem, nawet jeśli nie ma tam grama karkówki.

Oprócz warzyw dołożyłam do kociołka czerwoną soczewicę, żeby był w nim solidny element nasycenia. Taka soczewica również zagęszcza całą potrawę.  Można zajadać z bułeczką albo bez.

Przyprawy właściwie można skomponować według swojego gustu. Ja niemal do wszystkiego dodaję kurkumę, bo jest super zdrowa. W daniach z soczewicą sprawdza się kumin, który do niej po prostu pasuje a poza tym łagodzi ewentualne wzdęcia, jeśli ktoś ma do nich skłonność.

Nie dodałam do tego dania soli, bo kiedy wykorzystuję kostki bulionowe wystarczy mi sól w nich zawarta, ale oprócz mnie widziałam, że niemal każdy dosalał sobie potrawę. Generalnie doradzam solenie na końcu, kiedy już się wszystko ugotuje, upraży.

Warzywny kociołek z ogniska

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 duża biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 pietruchy
  • 3-4 łodygi selera naciowego albo kawałek zwykłego selera
  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej takich małych, których nie będzie potrzeba kroić)
  • 300 g suchej czerwonej soczewicy
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Ok. 2,5 litrów bulionu warzywnego z dobrej jakości kostki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu
  • 2 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól – w razie potrzeby dodajemy na końcu
  1. Pokroić kapustę w kawałki do jedzenia, średnie. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  2. Marchew, pietruchę i selera naciowego pokroić w plasterki.
  3. Pieczarki obrać i grubo pokroić.
  4. Soczewicę przepłukać na sitku kilka razy, ziemniaczki obrać.
  5. Na dnie kociołka rozgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę, a po ok. 2 minutach czosnek. Krótko przesmażyć.
  6. Dodać pokrojone warzywa marchew, pietruszkę, selera i pieczarki. Mieszając od czasu do czasu smażyć na ogniu aż odrobinę zmiękną.
  7. Dodać wszystkie przyprawy a następnie wrzucić kapustę. Porządnie wymieszać. Smażyć mieszając, aż kapusta zimniejszy trochę swoją objętość.
  8. Wlać bulion, wymieszać i wrzucić soczewicę. Dusić pod przykrywką ok. 5 minut.
  9. Dorzucić ziemniaki, przykryć i trzymać nad ogniem, aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Zdjąć i zjadać. Warto posypać natką pietruszki, ale ja już nie zdążyłam.

To wszystko, smacznego.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.