Śniadaniowa propozycja, od przygotowania której trudno się wykręcić brakiem czasu. Miksowana w czasie, kiedy nagrzewa się ekspres do kawy. Koktajl jest przepyszny, sycący i wartościowy. Jeśli to jest ten dzień, że nie masz czasu usiąść, siekać, kroić, gotować i smażyć – ten mix uratuje ci życie.
Najpierw baza, czyli płyn. Kefir albo jogurt, które oprócz białka zapewniają poranną dawkę dobroczynnych bakterii. Można oczywiście to zrobić na jakimkolwiek mleku roślinnym, albo na wodzie kokosowej.
Potem banan – węglowodany, witaminy i minerały w jednym. Garść migdałów ze skórką – błonnik, tłuszcz, i masa innych dobroci. Płatki owsiane od lat utrzymujące się na topie listy super żywności. Nasiona chia – białko, kwasy omega 3, błonnik, to tylko niektóre zalety. Do tego daktyle, które dodaję głównie ze względów smakowych, ale one też bez wartości nie są.
Koktail bananowo – daktylowy
- ok. 200 ml kefiru albo jogurtu
- nieduży banan lub połowa sporego
- 3 daktyle bez pestek – można je z powodzeniem zastąpić niewielką ilością miodu naturalnego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
- garść migdałów lub innych orzechów – ok. 15-20 sztuk
- Wrzucić wszystko do kielicha blendera i miksować, aż nasza mieszanka stanie się płynnym koktajlem.
- Pić z wysokiej szklanki lub jeść z miseczki.
Smacznego