Jeden z moich ulubionych kombuczowych smaków. Niezbyt ostra, ale za to bardzo orzeźwiająca. Słodki ananas równoważy naturalną kwasowość kombuczy. Ananas z chilli dla dorosłych, a bez chilli dla dzieci jest bardzo dobrym pomysłem na słodko kwaśny, zdrowy drink. Ananasowe wersje kombuczy przygotowałam na naparze z herbaty oolong, ale każda herbata będzie pasować.
Kombucza ananasowa
Porcja 1l
- 2 krążki świeżego ananasa
- 1 litr czystej, niearomatyzowanej kombuczy
- 1 mała świeża papryczka chilli bez nasion, posiekana – opcjonalnie
- Ananas posiekać na malutkie kawałki. Przygotować szklaną butelkę o pojemności przynajmniej 1 litra. Pokrojony ananas wrzucić do butelki. Dodać chilli, jeśli używamy.
- Do butelki z ananasem i chilli dolać czystej kumbuczy.
- Pamiętaj aby dolewając, zostawić minimum 1 cm pustego miejsca od momentu, w którym butelka zwęża się w szyjkę. Szczelnie zakręć.
- Butelkę z napojem zostaw w temperaturze pokojowej, z dala od światła na 2 dni. Po dwóch dniach sprawdź jak mocno się nagazowała. Po prostu otwórz butelkę i spróbuj odrobinę. Jeśli jest dla ciebie wystarczająco bąbelków, schowaj zamkniętą do lodówki. Jeśli nie, poczekaj jeszcze dzień lub dwa.
- Podawać schłodzone.
Recipe inspiration from Living Tea by Louise Avery