Rozmaryn, oprócz cudownego zapachu, zawiera substancje, które pobudzają system odpornościowy i ułatwiają trawienie.W składzie tego zioła są również substancje, o działaniu przeciwzapalnym, które łagodzą ataki astmy. Dodatkowo, naukowcy przekonują, że dobrze działa na koncentrację. (1)###
Tymianek jest od dawna uznanym składnikiem leków przynoszących ulgę w chorobach układu oddechowego. Ma też właściwości antybakteryjne i umiejętność zwalczania wolnych rodników.
Nie jest to bynajmniej marynata tylko dla astmatyków. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, również zdrowych.
Połączenie rozmarynu i tymianku jest bardzo udane ze względu na wspaniały aromat, jaki nadają mięsu. Do tego czosnek i dobra oliwa. Trudno, żeby było zdrowiej i smaczniej.
Marynata z rozmarynu i tymianku, do mięs z grilla
Porcja na ok. 10 sztuk (na zdjęciu kotlety jagnięce)
- 4 duże ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu, tak, żeby po oskubaniu były przynajmniej 2 łyżki
- tymianek świeży, przynajmniej 1 łyżka po posiekaniu, można więcej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
- Listki rozmarynu oskubać z gałązek.
- Tymianek z łodyżkami posiekać.
- Wrzucić wszystkie składniki, za wyjątkiem oliwy, do blendera i miksować na gładką masę, stopniowo dolewając oliwę. Można też ubić w moździerzu.
- Dodać oliwę i wymieszać.
- Wklepywać ręcznie marynatę w kotleciki na grilla. Włożyć do pojemnika i zostawić w lodówce na ok. 2 godziny, może być na noc.
Smacznego