Marynowana ciecierzyca jest świetna nawet sama w sobie, ale kto chciałby jeść samą ciecierzycę? Kończę pracę nad gotowym jadłospisem śródziemnomorskim na zimę, który będzie miał wszystko, żeby zadbać o równowagę hormonalną w premenopazuie i oczywiście ruszyć wagę w dół. Dlatego testuję, gotuję, przebieram i wybieram.

Marynowana ciecierzyca w towarzystwie warzyw i dobrego źródła białka to jest klasyka kuchni śródziemnomorskiej (z rodzimym twistem). Ostatecznie postanowiłam nie wykorzystywać w gotowych dietach tego przepisu, dlatego publikuję go na blogu. Bierzcie i jedzcie.

To mój patent na błyskawiczne obiady/lancze w środku dnia (obiad to jednak mi się kojarzy z większą obfitością i dłuższą konsumpcją). Jest wielką fanką przygotowania sobie w kuchni tzw. bazy, czyli takie podszykowania na późniejsze wykorzystanie. Posiadanie bazy pozwala mi ogarnąć się z jedzeniem w środku tygodnia naprawdę szybko. Do tego mam pewność (bo bardzo mi na tym zależy), że jem wartościowo ani tylko szybko. Na szybkie jedzenie nie potrzeba wysiłku, wystarczy chrupiąca bagietka albo jakieś ciacho. A nie o to chodzi. Szybko, smakowicie i zdrowo – taki patent chcę wam dziś pokazać.

Moja baza w tym tygodniu to marynowana ciecierzyca. Jest stworzona do sałatek. Ponieważ ciecierzyca moczy się w sosie winegret, zazwyczaj nie ma potrzeby dodawania dodatkowego dressingu, gdy połączysz ją z innymi produktami z sałatki.

Wykorzystuję suchą ciecierzycę, którą moczę przez noc a potem gotuję do miękkości. Taka ciecierzyca ma dwie zalety. Po pierwsze gotowana ciecierzyca (w porównaniu z tą z puszki) dużo efektywniej nasiąka marynatą, jest po prostu lepsza, bardziej przesycona smakiem. Po dobrze ugotowanej ciecierzycy są mniejsze sensacje ze strony układu pokarmowego (jeśli ktoś kiepsko toleruje rośliny strączkowe).

Sałatka na szybko, którą jem najczęściej to połączenie tej ciecierzycy, ryby z puszki i warzyw (na zdjęciu). Zamiast ryby lubię też wykorzystywać jajko.

Jak wykorzystać marynowaną ciecierzycę

  • Z filiżanką ugotowanych pełnych ziaren (takich jak pęczak, komosa ryżowa, kasza jaglana). Do tego trochę marchewki startej na dużych oczkach, 1-2 łyżki natki pietruszki, szczypta kminku, szczypta pieprzu. To doskonałe danie do pieczonych warzyw i kotletów mięsnych albo pieczonego mięsa.
  • Wymieszaj równe części marynowanej ciecierzycy i pokrojonego w kostkę świeżego ogórka z odrobiną posiekanej czerwonej cebuli i posiekanym świeżym koprem. Do wykorzystania jak wyżej albo możesz lekko rozgnieść taką sałatkę widelcem i ułożyć na pysznym, chrupiącym toście, na którym już znajduję się 1/4 awokado.
  • Posiekaj garść jarmużu (polecam przedtem sparzyć szybko na sitku) dodając troszkę oliwy, dopraw pieprzem, dorzuć 2 łyżki marynowanej ciecierzycy a na to pokrusz ser feta. Pycha na tostach lub na dobrym, świeżym pieczywie (również wcześniej posmarowanym 1/4 awokado).

Marynowana ciecierzyca

  • ok. 200g suchej ciecierzycy namoczonej na noc a potem ugotowanej do miękkości.
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu winnego (jasnego, na białym winie)
  • 1 szalotka drobno posiekana (lub 1/2 czerwnej cebuli wyjątkowo drobno psoiekanej)
  • czosnek przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszać i trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce (do ok. 2 tygodni). Pojemnik powinien być możliwie jak najbardziej szeroki aby jak największa część ciecierzycy była zanurzona w marynacie. Przy okazji zaglądnia do lodówki warto potrząsać lekko pojemnikiem aby dobrze pokryć marynatą wszystkie ziarna.

Sałatka z marynowaną ciecierzycą i makrelą

  • 3 łyżki marynowanej ciecierzycy (w temperaturze pokojowej)
  • mała puszka makreli w oliwie
  • 3 łyżki kiszonej kukurydzy (mam zawsze kiszoną kukurydzę własnej roboty, ale możesz ją śmiało zastąpić ogórkiem konserwowym lub kiszonym)
  • ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej (można zamienić lub wkroić dodatkowo rzodkiewkę lub selera naciowego)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz (soli nie używam, bo kiszonki są słone)

Wszystko razem mieszam i zajadam z kromką razowego pieczywa a najchętniej razowej bułeczki. Nie wykorzystuję całego oleju z makrelowej puszki, ale też fanatycznie nie odciskam. Po prostu przekładam łyżką, a tłuszcz, który zostanie wylewam. Marynowana ciecierzyca i kiszona kukurydza to dość soczyste dodatki, więc sałatka nie jest sucha.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.