Żaden dorosły ssak nie pije mleka. To jeden z bardziej popularnych argumentów przeciwników mleka. A zatem, skoro nawyki żywieniowe innych ssaków mają być dla nas wyznacznikiem słusznych wyborów żywieniowych, to czy jakikolwiek inny dorosły ssak pija np. kawę albo przyrządza sobie koktajle z nasionami chia?

Mleko jest od długiego czasu owiane złą sławą, mimo, że ludzie piją je od wieków. Że wcale nie takie znowu świetne źródło wapnia, lepiej z innych źródeł. Albo że nietolerancja laktozy, która powoduje bardzo nieprzyjemne sensacje żołądkowo – jelitowe.  Roślinne zamienniki mleka rosną jak grzyby po deszczu, tyle że z mlekiem, oprócz nazwy i koloru nie mają wiele wspólnego.

Wapń

Wiadomo, że jest nam potrzebny do budowy mocnych kości. Przeciwnicy mleka przekonują, że można go pozyskać z innych, roślinnych źródeł.

Oprócz wapnia, do budowy zdrowych kości potrzeby nam jeszcze min. fosfor i witamina D, ale koniecznie w określonych proporcjach. Tylko wtedy wapń ma szanse dobrze się wchłonąć. Mleko ma optymalny stosunek wapnia do fosforu, tj. wapnia jest w nim nieco więcej niż fosforu.  Zbyt duża ilość fosforu wypiera wapń z kości, a zbyt mała upośledza jego wchłanianie.  Wapń można znaleźć też w roślinach strączkowych i kapustnych, jego ilość jest jednak mniejsza niż w mleku i gorzej jest z przyswajalnością.

Prawdziwy problem jednak tkwi moim zdaniem gdzie indziej. Szklanka mleka czy jogurtu to prosty i szybki sposób na wapń. Warzyw i roślin trzeba analogicznie zjeść dużo więcej, przyrządzić je. Jeśli stawiamy na rośliny jako źródło wapnia wymaga to o wiele więcej wysiłku, wiedzy i planowania, żeby nie zrobić sobie krzywdy niedostateczną ilością wapnia.

Mleko ciągle pozostaje najprostszym i najlepszym źródłem wapnia, a do tego najlepiej wchłanialnego.

Laktoza

Laktoza to cukier występujący w mleku. Aby go dobrze trawić potrzebna jest laktaza, czyli enzym występujący w nabłonku jelita cienkiego. Poziom laktazy zmienia się z wiekiem i nie będzie żadnym odkryciem, że jest najwyższy w okresie niemowlęcym i dziecięcym. Ale laktaza z wiekiem wcale nie znika i jeśli tylko lubimy, nie znaczy, że musimy z mleka rezygnować. Jeśli ktoś nie toleruje laktozy, to po prostu musi z mleka zrezygnować lub bardzo je ograniczyć. Objawy po jego spożyciu nie są groźne dla zdrowia, ale dolegliwości jelitowe są bardzo nieprzyjemne. Jednak nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą jeść fermentowane produkty mleczne np. kefiry, jogurty czy sery, bo tam poziom laktozy jest już bardzo zredukowany a korzyści z wapnia pozostają .

Laktaza może zaniknąć jeśli w ogóle nie pijemy mleka. Osoby eliminujące mleko ze swojej diety rzeczywiście mogą mieć problem, gdy postanowią to zmienić.

Jakość mleka

Kartonikowe mleko, które pijemy w naszych czasach nie umywa się do świeżego, wiejskiego mleka i trudno z tym polemizować. Jeśli ktoś ma dostęp do prawdziwego mleka z dobrego źródła, to tylko pozazdrościć. Trzeba jednak być absolutnie pewnym, że mleko jest pozyskiwane w higienicznych warunkach. Obróbka termiczna mleka nie została odkryta bez powodu. Jej zadanie to zniszczenie patogenicznych bakterii oraz umożliwienie dłuższego przechowywania mleka. Pasteryzacja to podgrzewanie do ok. 70 oC, a sterylizacja  (UHT) powyżej 130o C. Bardziej zbliżone do naturalnego jest mleko pasteryzowane, szczególnie ze względu na zawartość witamin.

Podczas pasteryzacji ginie ok. 20% wapnia i witamin. To prawda. Ale roślin strączkowych też nikt nie jada na surowo i podczas gotowania warzyw potrafi zginąć nawet do 30% witamin i minerałów.

Mleko można lubić i trawić albo nie, ale nie trzeba się go bać na zapas i odstawiać na wszelki wypadek. Osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej powinny bardzo skrupulatnie podchodzić do komponowania swojego menu, tak aby zapewnić sobie wapń, fosfor i witaminy D w odpowiednich proporcjach. Swoim dzieciom boję się nie dawać mleka. Czas kiedy rośnie nasz kościec to domena jedynie dzieciństwa i nigdy się nie powtórzy. Nie da się tego nadrobić. Warto jednak pić dobre mleko, jak najbardziej naturalne. 

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.