Zrobiłam je bez większego przekonania, bo są bez glutenu i bez mleka, ale okazały się zaskakująco dobre. Ich wielką zaletą jest użycie jedynie mąki gryczanej, zamiast mieszanki mąk bezglutenowych. Mimo swojego intensywnego smaku, tutaj nie jest wyczuwalny jej charakterystyczny posmak. Pewnie, że nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale naprawdę nie będziecie żałować. To słodka i zdrowa wersja śniadania. Koniecznie z solidną łyżką greckiego jogurtu i kawą. Warto się skusić.

​Takie wypieki warto mieć pod ręką kiedy wiemy, że w nadchodzące dni ciężko będzie o zdrowe śniadanie, czy w ogóle jakiekolwiek śniadanie. Ten wypiek dostarczy naprawdę solidnej dawki energii, białka (kasza gryczana ma go sporo), kwasów omega 3, za sprawą orzechów i błonnika. Można je z powodzeniem zamrozić i odmrażać w razie potrzeby i wtedy wymówki nie-mam-czasu-na śniadanie są raczej słabe.

Mąkę gryczaną można łatwo zrobić samemu. Używa się do tego kaszy gryczanej niepalonej. Taką kaszę trzeba po prostu zmielić w blenderze do konsystencji mąki.

Jeśli użyjecie większej ilości bananów, warto trochę zredukować ilość miodu.

Mufinki gryczane z jabłkiem i bananem

12 porcji

  • 120 ml mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 duży lub 2 mniejsze banany, bardzo dojrzałe – rozgniecione
  • 120 ml miodu naturalnego
  • 1 duże jabłko – obrane i pokrojone w kostkę
  • 120 ml posiekanych orzechów włoskich – niekoniecznie
  1. Piekarnik rozgrzać do 180​O C. Przygotować formy do mufinek.
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  3. W kolejnej misce wymieszać jajka, rozgniecione banany i miód. Tę mieszankę wlać do pierwszej miski, gdzie znajdują się suche składniki. Wymieszać.
  4. Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Masa będzie dosyć gęsta.
  5. Masę nakładać do foremek aż po brzegi. Jest ciężka no i nie ma glutenu, więc jakoś szalenie się nie podniesie.
  6. Piec 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Podawać z jogurtem greckim naturalnym.

Smacznego

Przepis zmodyfikowany z książki Clean Slate from the editors of Martha Stewart living

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.