Zastanawiacie się może po co paprać się z domową musztardą, skoro można kupić w sklepie i to naprawdę niezłe. Powodów jest kilka. Domowa musztarda ma niezwykły, niepowtarzalny smak. Są taką kulinarną fanaberią. Wyczuwa się w nich pasję i radość.

Wymyślam sobie takie rzeczy do zrobienia, kiedy chcę odświeżyć głowę i mieć namacalny dowód tego, że warto było się pobawić.

To cudowna, domowa, słodko – winna musztarda. Specjalnie dla niej zrobiłam „pieczonego” kurczaka z wolnowaru (slowcooker), z którego zrobiliśmy sobie ucztę w postaci rwanych kawałków kładzionych do bagietki. I nie żałuję jednego ani drugiego.

Inspiracja z książki „W słoiku” K. Marciniewicz z moimi zmianami.

Musztarda na miodzie pitnym z suszoną śliwką, tymiankiem i miodem

  • 60 g suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek
  • 45 g jasnej gorczycy
  • 20 g ciemnej gorczycy
  • 60 g miodu pitnego dwójniaka
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub ananasowego (ja mam od swojej mamy i jest cudowny)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 5 g soli
  • 2-3 łyżki wody
  1. Nasiona gorczycy mieszamy i odkładamy 1,5 łyżki całych nasion na później.
  2. Resztę nasion gorczycy mielimy w młynku czy rozdrabniaczu. Mielimy na proszek.
  3. Śliwki drobniutko siekamy. Tymianek również.
  4. W naczyniu mieszamy wszystko razem: całe i zmielone ziarna gorczycy, śliwki, tymianek. Dodajemy ocet, miód, sól i wodę.
  5. Przykrywamy szczelnie (najlepiej przełożyć do pudełka z pokrywką) i zostawiamy na noc, żeby wszystko ładnie wchłonęło płyny.
  6. Następnego dnia odkładamy z masy czubatą łyżkę. Można tego nie robić, jeśli nie chcecie mieć w swojej musztardzie całych ziaren.
  7. Do reszty dodajemy miód i miksujemy w małym blenderze do konsystencji jaka nam odpowiada.
  8. Po zmiksowaniu dodajemy odłożoną wcześniej łyżkę musztardy i mieszamy.
  9. Przekładamy do słoika i przetrzymujemy w lodówce.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.