Rośliny strączkowe sa bardzo odżywcze, można z nich przygotować bardzo smaczne i różnorodne przepisy, a do tego są mało kaloryczne i niedrogie. Warto poświęcić im więcej uwagi. Są dla nas bardzo zdrowe.
Dlaczego warto jeść rośliny stączkowe?
Mają dużo białka, a przy tym niewiele kalorii
Srtączki sa niezastąpione w dietach wegańskich właśnie ze względu na zawartość białka. Można z nich skomponować pełnowartościowy proteinowy posiłek. Przy tym nie przeładujemy go tłuszczem, co zwykle dzieje się w przypadku mięsa czy nabiału. NAjbogatsze pod względem ilości białak w produkcie są: soja edamame, czerwona soczewica, duża biała fasola, żółty groch suszony, fasolka pinto i czerwona fasola. Z nimi ustawia się cała reszta odmian fasoli.
Wieloziarnista zupa strączkowa
Puree z białej fasoli (zamiast ziemniaków)
Błonnik na zdrowie
Rosliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem błonnika. Błonnik ma w naszym organizmie wiele ról do spełnienia. Jeśli zadbamy o jego optymalną ilość w diecie proces trawienie znacznie się usprawni, uczcucie sytości pozostanie na dłużej, toksyny będą skuteczniej usunięte z organizmu, wchłanianie tłuszczu oraz cholesterolu będzie bardziej efektywne, korzystniejsze. A do tego nasza flora jelitowa wzbogaci się o korzystne składniki. Błonnik jest bardzo ważny w prewencji nowotworu jelita grubego.
Mocno warzywna zupa z kurczakiem – z soczewicą i mleczkiem kokosowym
Strączki wspierają proces odchudzania
Dzieję się tak głównie dzięki owyższym punktom, czyli zawartości białka i błonnika.
Naukowcy badali dietę ponad 1400 osób przez 8 lat. Ci którzy regularnie jadali rośliny strączkowe ważyli mniej i cieszyli się mniejszym obwodem w pasie. W związku z tym zmniejszyli ryzyko chorób układu krążenia.(2) To właśnie choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci osób dorosłych na świecie (a nie nowotwory jak by się mogło wydawać).
Obinżka cholesterolu
Dzięki dużej zawawrtości błonnika rośliny strączkowe pomagają obniżyć cholesterol. Dzieję się tak japrawdopodobniej w ten sposób, że błonnik wiąże cząstki “złego’ cholesterolu i tranportuje go poza organizm zanim ten zdąży się całkowicie wchłonąć. Obniżka cholesterolu (a szczególnie tego “złego”) to kolejny dobry krok do zmniejszenia ryzyka chorób serca. (3)
Sałatka z ciecierzy i świeżych warzyw w stylu śródziemnomorskim
Witaminy i minerały nie do pogardzenia
W zależności od rodzaju, strączki dostarczają oprócz białka bardzo wielu witamin i minerałów. Ich jedzenie bardzo pomaga komponować dietę różnorodną, bogatą w różne składniki odżywcze, szczególnie, gdy z warzywami nie zawsze nam po drodze. W strączkach znajdziemy przeważnie witaminy B1, B3, B5, and B6, jak również fosfor i cynk.
Sałatka śródziemnomorska z soczewicą
Zielona fasolka chrupiąca i ostro przyprawiona
Chrupiąca kanapka z hummusem i ciepłymi warzywami
Rośliny strączkowe, czyli co? W naszym klimacie i sklepach dostaniemy najróżniejsze fasole, ciecierzycę, soczewicę, soję, groch i bób.
Mogą być świeże, mrożone, suszone bez różnicy. Suszone rośline strączkowe warto namaczać przed gotowaniem. Są wtedy lżej strawne, wywołują mniej sensacji trawiennych (niektórzy mają do tego skłonność) i łatwiej nam przyswoić różne składniki odżywcze w nich zawarte. Więcej o tym, dlaczego warto moczyć i kiełkować strączki i ziarna – tutaj.