Rośliny strączkowe sa bardzo odżywcze, można z nich przygotować bardzo smaczne i różnorodne przepisy, a do tego są mało kaloryczne i niedrogie. Warto poświęcić im więcej uwagi. Są dla nas bardzo zdrowe.

Dlaczego warto jeść rośliny stączkowe?

Mają dużo białka, a przy tym niewiele kalorii

Srtączki sa niezastąpione w dietach wegańskich właśnie ze względu na zawartość białka. Można z nich skomponować pełnowartościowy proteinowy posiłek. Przy tym nie przeładujemy go tłuszczem, co zwykle dzieje się w przypadku mięsa czy nabiału. NAjbogatsze pod względem ilości białak w produkcie są: soja edamame, czerwona soczewica, duża biała fasola, żółty groch suszony, fasolka pinto i czerwona fasola. Z nimi ustawia się cała reszta odmian fasoli.

Wieloziarnista zupa strączkowa

Zupa z fasolki mung

Puree z białej fasoli (zamiast ziemniaków)

Błonnik na zdrowie

Rosliny strączkowe są bardzo dobrym źródłem błonnika. Błonnik ma w naszym organizmie wiele ról do spełnienia. Jeśli zadbamy o jego optymalną ilość w diecie proces trawienie znacznie się usprawni, uczcucie sytości pozostanie na dłużej, toksyny będą skuteczniej usunięte z organizmu, wchłanianie tłuszczu oraz cholesterolu będzie bardziej efektywne, korzystniejsze. A do tego nasza flora jelitowa wzbogaci się o korzystne składniki. Błonnik jest bardzo ważny w prewencji nowotworu jelita grubego.

Mocno warzywna zupa z kurczakiem – z soczewicą i mleczkiem kokosowym

Cytrynowa zupa z soczewicy

Smalec z fasoli jak prawdziwy

Strączki wspierają proces odchudzania

Dzieję się tak głównie dzięki owyższym punktom, czyli zawartości białka i błonnika.

Naukowcy badali dietę ponad 1400 osób przez 8 lat. Ci którzy regularnie jadali rośliny strączkowe    ważyli mniej i cieszyli się mniejszym obwodem w pasie. W związku z tym zmniejszyli ryzyko chorób układu krążenia.(2) To właśnie choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci osób dorosłych na świecie (a nie nowotwory jak by się mogło wydawać).

Obinżka cholesterolu

Dzięki dużej zawawrtości błonnika rośliny strączkowe pomagają obniżyć cholesterol. Dzieję się tak japrawdopodobniej w ten sposób, że błonnik wiąże cząstki “złego’ cholesterolu i tranportuje go poza organizm zanim ten zdąży się całkowicie wchłonąć. Obniżka cholesterolu (a szczególnie tego “złego”) to kolejny dobry krok do zmniejszenia ryzyka chorób serca. (3)

Zupa z kalarepą i groszkiem

Sałatka z ciepłą fasolą

Sałatka z ciecierzy i świeżych warzyw w stylu śródziemnomorskim

Witaminy i minerały nie do pogardzenia

W zależności od rodzaju, strączki dostarczają oprócz białka bardzo wielu witamin i minerałów. Ich jedzenie bardzo pomaga komponować dietę różnorodną, bogatą w różne składniki odżywcze, szczególnie, gdy z warzywami nie zawsze nam po drodze. W strączkach znajdziemy przeważnie witaminy B1, B3, B5, and B6, jak również fosfor i cynk.

Sałatka śródziemnomorska z soczewicą

Zielona fasolka chrupiąca i ostro przyprawiona

Chrupiąca kanapka z hummusem i ciepłymi warzywami

Rośliny strączkowe, czyli co? W naszym klimacie i sklepach dostaniemy najróżniejsze fasole, ciecierzycę, soczewicę, soję, groch i bób.

Mogą być świeże, mrożone, suszone bez różnicy. Suszone rośline strączkowe warto namaczać przed gotowaniem. Są wtedy lżej strawne, wywołują mniej sensacji trawiennych (niektórzy mają do tego skłonność) i łatwiej nam przyswoić różne składniki odżywcze w nich zawarte. Więcej o tym, dlaczego warto moczyć i kiełkować strączki i ziarna – tutaj.

Pikantna zupa z soczewicy i ciecierzycy

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.