W Polsce nie zrobić ogórków małosolnych to grzech, a nie wiem, czy nie zdrada narodowa. Każdy woli ogórki w innym stanie nasycenia solą i przyprawami. Ja preferuję kilkudniowe, jeszcze kruche, ale nie zbyt surowe, pachnące. Słone w sam raz, nie za bardzo. Jak małosolne przestoją, mamy kiszone. Receptura zwyczajna, ale niezawodna. Do kiszenia najlepsza jest sól bez antyzbrylacza.

Ogórki małosolne czy kiszone, to jeden z najprostszych sposobów, aby wzbogacić nasza dietę o probiotyczne bakterie, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko metabolizmu, ale całego systemu chroniącego nas przed chorobami.

Ogórki małosolne

  • 1 kg. ogórków na kiszenie, małych
  • kawałek chrzanu, koper z baldachimem, kilka ząbków czosnku
  • solanka, 1 łyżka soli na 1 litr wody
  1. Ogórki myjemy i wkładamy do glinianego naczynia. Układamy ciasno, żeby ograniczyć wypływanie podczas kiszenia.
  2. Do ogórków wkładamy chrzan (korzeń oraz liście), koper i czosnek.
  3. Zalewamy solanką tak, aby przykryła swobodnie ogórki. Na ogórkach kładziemy mały talerzyk i dociskamy np. czystym słoikiem z wypełnionym czymkolwiek, aby tylko przytrzymywał ogórki. Chodzi o to, żeby nie wydostały się ponad powierzchnię wody, bo wtedy spora szansa na to, ze się zepsują.
  4. Odstawić w ciemne miejsce, nakryć kuchenna ściereczką, żeby nic nie wleciało do środka i czekać. Moim zdaniem minimum 3 dni, ale tak naprawdę to rzecz gustu. trzeba próbować.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.