Śniadanie dla typowych owsiankożerców. Owsianka podręcona pastą tahini i karadamonem.
Tahini, czy pasta tahini to masło sezamowe. Ziarna sezamu są mielone bez żadnych dodatków, aż do momentu uzyskania konsystencji pasty. Tahini ze swoim orzechowym posamkiem jest nieodzownym składnikiem hummusu.###
Tahini ma wiele zalet. Nie jest trudno ją teraz dostać, można ją bardzo długo przechowywać i warto ją włączyć do diety:
- dobre źródło tiaminy (wit. B1), magnezu, fosforu i cynku
- pomaga obniżyć ciśnienie i “zły” cholesterol (1)(2)
- wzmacnia elastyczność i sprężystość naszej skóry (3)
Zimą ciepłe śniadanie rozgrzewa duszę. Dla tych, którzy lubią owsianki ta wersja to miłe dla podniebienia podręcenie samku. Ja lubię i robię.
Zawsze jestem za dodatkami świeżych owoców, ewentualnie mrożonych. Suszone rodzynki czy żurawina, które powszechnie poleca się jako owsiankowy dodatek, bardzo łatwo przedawkować :-). I owsianka robi się kalorycznie za słodka, zbyt gwałtownie podnosi cukier we krwi..
Ale nie wszystko musi być zawsze idealnie zdrowe. Czasami zróbmy tak, jak nam się podoba.
Owsianka z tahini i kardamonem na ciepło
1 porcja
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka krowiego lub innego ulubionego
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) – ja nie dodaję, bo jestem wytrawnym owsiankowiczem, ale 1 łyżeczka miodu to nie zbrodnia
Dodatki:
- pomarańcza lub mandarynki, pomelo, grejpfut
- kiwi
- borówki amerykańskie
- orzechy włoskie
- Płatki owsiane gotować w mleku na małym ogniu przez 3-4 minuty.
- Zostawić pod przykryciem na kolejne 3-4 minuty. Będą gęstawe i kleiste – o to chodzi.
- Dodać pastę tahini, kardamon i ewentualnie miód. Wymieszać.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego