Polędwiczka wieprzowa duszona w niskiej temperaurze w wolnowarze jest soczysta i jednocześnie krucha. Robię ją od czasu do czasu na kanapki. Mieszkam w kraju, gdzie nie jada się wędlin i trochę nam czasami tęskno.

Taki sposób przygotowania mięsa jest dużo zdrowszy niż jakiekolwiek komercyjne wędliny. Mięsa nie solę, bo dzięki sosowi, w którym się dusi jest bardzo aromatyczne i przesiąknięte smakami.

Mięso nie wychodzi tak zwarte jak sklepowa wędlina, trochę się kruszy, jeśli zbyt cienko pokroję, ale na kanapce to nie ma znaczenia, smak wynagradza tę drobną niedogodność.

Czerwone mięso warto w diecie ograniczać, ze względu na potencjalne właściwości rakotwórcze oraz zawartość tłuszczy nasyconych, które zwiększają ryzyko chorób układu krążenia. To nie znaczy, że nie może się ono czasami pojawić się w naszym menu. Zdrowe, zbilansowane odżywianie nie polega na tym, że wszystko, każdego dnia wszystko co jemy mam być bez zarzutu pod względem składu i wartości odżywczej.

Tak przygotowana polędwiczka świetnie pasuje również do ramenu, wolę ją dodać zamiast klasycznych tłustych kawałków mięsa.

Polędwiczka z wolnowaru na kanapki

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 6 ml sosu sojowego o obniżonej zawartośći sodu
  • 1 łyżka musztardy (u mnie francuska z ziarnami)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka prażonej cebuli (można użyć 2 szalotek drobno pokrojonych)
  1. W wolnowarze (slow cooker) ułożyć umyte i oczyszczone z błon polędwiczki.
  2. Składniki sosu wymieszać i polać nimi mięso.
  3. Nastawić temperaturę wolnowaru na niską (low) i czas przygotowania potrawy na 5 godzin.

Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.