Super owsianka bez gotowania, której bazę można przygotować na kilka dni do przodu. Inna niż powszechne wyobrażenie o owsiankowej papce, dzięki sokowi świeżo wyciśniętemu z pomarańczy, który wprowadza suchą papkę w stan płynny i przyjemnie inny.
To bardzo wartościowy zestaw na zimowy poranek. Płatki owsiane, jabłko, pomarańcze i migdały – dużo błonnika, białko, wapń oraz witamin i minerałów. Do tego dobroczynne bakterie, dzięki dodatkowi jogurtu. Wspaniała uczta dla układu odpornościowego,
Starte jabłko i posiekane migdały można przygotować wieczorem, w oddzielnym pojemniku, żeby przyspieszyć przygotowanie śniadania rano.
Soku pomarańczowego nie polecam przygotowywać wcześniej. Pomarańcze są wyjątkowo wrażliwe na dotyk i światło, tracąc pod ich wpływem witaminy. Dlatego im później przed jedzeniem weźmiemy się za wyciskanie, tym więcej z nich ….. wyciśniemy dobrego dla siebie.
Pomarańczowa owsianka z jabłkiem i migdałami
Porcja na ok. 4-5 śniadań
- 200 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 200 ml mleka (można też użyć roślinnego mleka)
- 350 ml suchych płatków owianych zwykłych, nie błyskawicznych (wychodzi czubaty kubek)
- Jogurt i mleko wlać do pojemnika z przykrywką.
- Dodać do tego płatki owsiane, wymieszać, przykryć i zostawić na noc w lodówce. Masa będzie gęsta i nie należy się tym przejmować. Tak ma być.
- sok z 1 pomarańczy (najlepiej wycisnąć ręczną wyciskarką, jak do cytryn)
- 1 jabłko
- garstka migdałów ze skórką, posiekanych (mogą byc inne orzechy lub 1 łyżka masła orzechowego)
- Rano wyjąć naszą mieszankę z lodówki i odłożyc do talerza/miseczki 2 łyżki owsianki. Resztę schować.
- Do tego wycisnąć sok z pomarańczy.
- Dodać starte na dużych oczkach jabłko i orzechy.
- Wymieszać i gotowe.
Jeśli ktoś bardzo potrzebuje bardziej słodkiej wersji, można dodać miodu.
Baza płatków namoczonych w jogurcie i mleku może oczekiwać w lodówce kilka dni.
Smacznego