Sałatka z burakiem i halloumi, do tego zielenina, owoce, zdrowe tłuszcze. Jest tu wszystko czego potrzebujesz, aby najeść się do syta, czyli ok. 25 g białka. Do tego fundujesz sobie niezłą dawkę witamin i minerałów, to ważne szczególnie jesienią, kiedy obawiasz się o swoją odporność.

  • Ciepły, szeleszczący ser halloumi doskonale współpracuje smakiem ze słodyczą cytrusów i kwaskowatym granatem. To naprawdę wspaniałe smakowo połączenie.
  • Cytrusy, burak i granat dodają soczystości tej sałatce, dlatego naprawdę nie potrzebujesz więcej niż 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  • Zamiast sera halloumi świetnie sprawdzi się polski ser koryciński.
  • Zamiast granata poradzą sobie borówki amerykańskie, sypnij szczodre 2 garście. Można żez pokusić się o drobne, ciemne winogrona, dobrze, aby były bardziej kwaskowe niż słodkie.

To przykład posiłku w stylu śródziemnomorskim – jest sycące białko, dużo produktów roślinnych i zdrowe tłuszcze. Całość ma niski ładunek glikemiczny, co sprawi, że nie będziesz senna i ociężała po posiłku.

Jeśli śródziemnomorski styl odżywiania jest ci bliski, sprawdź najnowszy jadłospis. Ma niski IG oraz ograniczoną ilość węglowodanów. Taka strategia żywieniowa świetnie sprawdza się u kobiet dojrzałych, które chcą zrzucić wagę a jednocześnie maksymalnie wspierać zdrowie i gospodarkę hormonalną.

Sałatka z burakiem i serem halloumi

porcja na 1 osobę

  • garść rukoli lub mieszanki sałat
  • 2 mandarynki lub ½ pomarańcza
  • ½ buraka pieczonego lub gotowanego
  • 3 plastry sera halloumi lub korycińskiego
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pestki z ½ granata
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • liście mięty i pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  1. Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki i zalać octem jabłkowym na czas przygotowania sałatki.
  2. Rukolę ułożyć na dnie talerza, na to obraną mandarynkę lub pomarańczę.
  3. Buraka obrać i pokroić plasterki, ułożyć na sałatce.
  4. Na suchej patelni (najlepiej grillowej) obsmażyć z obydwu stron ser halloumi. Przełożyć na sałatkę.
  5. Posypać pestkami granata oraz posiekanymi listkami mięty i pietruszki.
  6. Na to ułożyć cebulę odsączoną z octu jabłkowego.
  7. Polać oliwą z oliwek i posypać pestkami dyni.

.

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.