Śródziemnomorskie ratatuj z rybą jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Dlaczego? Bo jest ciepłe i robi się je na warzywach ze słoików np. grillowane papryki lub mieszanka warzyw w stylu włoskim.

Świeże warzywa nie zawsze są pod ręką a ich jakość w chłodnym sezonie bywa różna. Warzywa w słoikach warto zawsze mieć na wypadek gdyby trzeba było upichcić coś pysznie szybkiego, tak jak to danie.

Sama jestem fanką przed wszystkim świeżych sezonowych produktów ale wiem, zima i przednówek to czas kiedy ich wybór jest coraz mniejszy, tęsknimy za odmianą. Dodatkowo takie marynowane grillowana warzywa pięknie podkręcają smak. Jest inaczej, ciekawiej.

Marynowane czy konserwowe warzywa tracą część swoich właściowości odżywczych podczas procesu konserwacji ale ciągle je mają i są dobrym sposobem na wzbogacenie diety, przynajmniej od czasu do czasu.

Do tego dania można użyć dowolnej ryby. U mnie jest biała (karmazyn) ale świetnie sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Wielką zaletą jest to, że ryby nie smażymmy (zapach) tylko dusimy na warzywach. To jeden z najzdrowszsych sposobów na podanie ryby, do tego mało czasochłonny.

Zjadamy z kromką chrupiącego pieczywa lub ugotowanym ryżem.

Jedna porcja to ok. 30 g białka.

Śródziemnomorskie ratatuj z rybą – danie jednogarnkowe

Porcja na 3 osoby

  • ok. 600 ryby, filety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 białej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy
  • 2 garście pomidorków koktajlowych w całości (najlepiej takich mocno dojrzałych, kórych już nikt nie ma ochoty jeść)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwek kalamata lub czarnych, wydrylowanych
  • 1 słoik papryki marynowanej lub warzyw marynowanych (zwykle jest to papryka, cukinia, bakłażany), odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki, cząstki cytryny lub limonki
  • sól, pieprz
  1. Filety doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  2. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę ok. 3 minut, pod koniec na ok. 30 sek. dorzucić czosnek.
  3. Dodać pomidorki koktajlowe, kapary i oregano. Wymieszać, zmniejszyć ogeiń i przykryć. Gotować ok. 5 minut pod przykryciem.
  4. Odkryć pokrywkę i rozgnieść pomidory widelcem. Dodać warzywa ze słoika, wymieszać i ułożyć na wierzchu rybę. Przykryć i trzymać na małym ogniu ok. 10-12 minut aż ryba bedzie gotowa. Wyłączyć ogień.
  5. Posypać natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.