Śródziemnomorskie ratatuj z rybą jest idealne na sezon jesienno-zimowy. Dlaczego? Bo jest ciepłe i robi się je na warzywach ze słoików np. grillowane papryki lub mieszanka warzyw w stylu włoskim.
Świeże warzywa nie zawsze są pod ręką a ich jakość w chłodnym sezonie bywa różna. Warzywa w słoikach warto zawsze mieć na wypadek gdyby trzeba było upichcić coś pysznie szybkiego, tak jak to danie.
Sama jestem fanką przed wszystkim świeżych sezonowych produktów ale wiem, zima i przednówek to czas kiedy ich wybór jest coraz mniejszy, tęsknimy za odmianą. Dodatkowo takie marynowane grillowana warzywa pięknie podkręcają smak. Jest inaczej, ciekawiej.
Marynowane czy konserwowe warzywa tracą część swoich właściowości odżywczych podczas procesu konserwacji ale ciągle je mają i są dobrym sposobem na wzbogacenie diety, przynajmniej od czasu do czasu.
Do tego dania można użyć dowolnej ryby. U mnie jest biała (karmazyn) ale świetnie sprawdzi się dorsz a nawet łosoś. Wielką zaletą jest to, że ryby nie smażymmy (zapach) tylko dusimy na warzywach. To jeden z najzdrowszsych sposobów na podanie ryby, do tego mało czasochłonny.
Zjadamy z kromką chrupiącego pieczywa lub ugotowanym ryżem.
Jedna porcja to ok. 30 g białka.


Śródziemnomorskie ratatuj z rybą – danie jednogarnkowe
Porcja na 3 osoby
- ok. 600 ryby, filety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 białej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy
- 2 garście pomidorków koktajlowych w całości (najlepiej takich mocno dojrzałych, kórych już nikt nie ma ochoty jeść)
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwek kalamata lub czarnych, wydrylowanych
- 1 słoik papryki marynowanej lub warzyw marynowanych (zwykle jest to papryka, cukinia, bakłażany), odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, cząstki cytryny lub limonki
- sól, pieprz
- Filety doprawić solą i pieprzem, odstawić.
- W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę ok. 3 minut, pod koniec na ok. 30 sek. dorzucić czosnek.
- Dodać pomidorki koktajlowe, kapary i oregano. Wymieszać, zmniejszyć ogeiń i przykryć. Gotować ok. 5 minut pod przykryciem.
- Odkryć pokrywkę i rozgnieść pomidory widelcem. Dodać warzywa ze słoika, wymieszać i ułożyć na wierzchu rybę. Przykryć i trzymać na małym ogniu ok. 10-12 minut aż ryba bedzie gotowa. Wyłączyć ogień.
- Posypać natką pietruszki, skropić sokiem z cytryny.
Dzisiaj zrobię na obiad. Miałam upiec łososia, ale ten przepis zdecydowanie wygrał z tradycją. I danie raczej nie może sięnieudać. Dziękuję
Na zdrowie, mama nadzieję, że smakowało.