Złota owsianka jest złocista dzięki kurkumie. A z gruszkami, bo jesienią smakuje idalnie. I wszystko razem pycha. Kurkuma dla zdrowotności a gruszka dla cudownej przyjemności. Potrzebujecie gruszkę soczystą, dojrzałą i słodką. Taką, która za dzień, dwa będzie już za miękka, żeby z przyjemnością się w nią wgryźć.
Kurkumę dodaję do czegoś właściwie codziennie. Ma wybitne właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i wspomagające odporność. Jest bardzo mocnym przeciwutleniaczem. To ważne, żebyśmy sobie dogadzali jedzeniem, które pomoże walczyć z wolnymi rodnikami, które niszczą nasze zdrowe komórki. Te same wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia widoczne na naszych pięknych buziach.
Kurkuma jednakowoż to przyprawa, więc nie da jej się zjeść zbyt dużo na raz (chętnym odradzam). Sukces tego typu produktów tkwi w regularnym stosowaniu a nie przywaleniu jedną dużą dawką. Trochę jak z antybiotykami. Nie bierzemy całego opakowania na raz, prawda? Także dziewczyny, podsypujcie, gdzie się da.
Kurkuma aby uwolnić swoje działąnie potrzebuje towarzystwa tłuszczu (kurkumina jest rozpuszalna w tłuszczach) i pieprzu (pieprz pomaga w absorpcjo kurkuminy).
Próbowałam gotować owsiankę z mlekiem sojowym, ale to nie był mój smak. Może inne mleka roślinne sprawdzą się lepiej. Chciałam tez dodać zdrowego oleju lnianego bezpośrednio przed spożyciem i był to duży błąd. Olej lniany w połączeniu z kurkumą dał bardzo nieprzyjemny rybi posmak.
Ostatecznie wersja na zwykłym krowim mleku i dodatku masła zwyciężyła. I te gruszzzzzki. Pycha.
Złota owsianka z gruszkami
- 1 łyżeczka masła
- 5 łyżek płatków owsianych
- 200 ml mleka krowiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- 4 orzechy włoskie
- 1 gruszka
- W rondelku rozpuścić masło, dodać kurkumę i szybko zamieszać.
- Wsypać płatki owsiane, pieprz i wlać mleko.
- Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu ok. 6 minut. Płatki powinny ładnie nasiąknąć. Całość będzie gęstawa. Świetnie sprawdza się do owsianek garnek do gotowania mleka.
- Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i pokrojoną gruszką.
Smacznego