Jesienią wszyscy przypominają przepisy na złote mleko czy kurkumowe mleko. Ja też je lubię, szczególnie że moje mleko jest bogate w przyprawy jak piernik świąteczny.
Lubię urozmaicać swoją dietę, jadam lokalnie i sezonowo, ale też zachowuję zdrowy rozsądek w sprawie cudownych właściwości najróżniejszych składników czy potraw.
Podobnie rzecz ma się ze złotym mlekiem.
Złote mleko ma ciekawy, korzenny smak, ciepły żółty kolor i pachnie świąteczną niespodzianką.
Dla siebie zwykle robię mleko na napoju/mleku sojowym. Nie dlatego, że nie lubię mleko krowiego, czy uważam je za szkodliwe – w żadnym wypadku nie. Moje złote sojowe mleko to chęć wprowadzenia do diety większej ilości soi. Samo mleko sojowe jakoś mi specjalnie nie smakuje, z kawą jest dla mnie nie przełknięcia. Za to mleko sojowe w złotym wydaniu jest tak przesycone przyprawami, że zupełnie nie czuć jego ‘sojowatości’.
Niezwykłe właściwości zdrowotne przypisuje się mu za sprawą przypraw, głównie kurkumy, cynamonu i imbiru. Ja dodaję jeszcze anyż, goździki, chili i kardamon w ziarnach. Wszystkie przyprawy razem wzięte mają szereg prozdrowotnych zastosowań:
- są bogate w antyoksydanty
- ich składniki pomagają walczyć ze stanami zapalnymi
- znane są pomocne właściwości kurkuminy w zwalczaniu bólu stawów
- kurkumina pozytywnie wpływa na funkcje mózgu i może być pomocne w leczeniu depresji
- cynamon wspomaga serce i jest pomocny w leczeniu insulinooporności
- imbir pomaga w problemach z ciśnieniem krwi
- mają działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
Warto pamiętać, że mówimy tu o przyprawach, czyli produktach, które stosujemy w niewielkich ilościach. A zatem tak naprawdę ich wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu jest również niewielki. Szczególnie jeśli mając nadzieję na cudowne działanie wzmacniające takiego napoju robimy go sobie od czasu do czasu.
Siła przypraw tkwi w ich codziennym stosowaniu w naszej kuchni.
- Jeśli cała nasza dieta jest słaba, bo jemy mało wartościowych rzeczy i zbyt kalorycznych to złote mleko nas magicznie nie wzmocni. Zarzucając swój jadłospis produktami inicjującymi stany zapalne nie powinniśmy oczekiwać, że wprowadzenie do diety złotego mleka przyniesie zauważalną zmianę.
- Podobnie, jeśli na co dzień o siebie nie dbamy, jemy za mało, nieregularnie, za mało odżywczo, złote mleko nie wyleczy nas ze słabości, bólu głowy i kiepskiego samopoczucia.
Złote mleko z aromatycznymi przyprawami jest bardzo przyjemnym dodatkiem do zdrowej, zrównoważonej diety.
Złote mleko
- 1 szklanka mleka sojowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- kawałek laski cynamonu
- kilka plastrów imbiru
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- kilka goździków
- mały kawałek gwiazdki anyżu
- 3-4 ziarna kardamonu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- Do garnka wlewamy mleko i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem miodu.
- Gotujemy mleko pod przykryciem na małym ogniu ok. 5-7 minut. Przecedzamy przez sitko.
- Po lekkim przestudzeniu dodajemy miód.
Smacznego