Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą to jedna z najpyszniejszych, jesiennych zup. PWcześniejsze upieczenie warzyw daje smak i aromat jakiego nie da się podrobić, to kluczowy krok w przepisie.
Jest świetnie przyprawiona, lekko ostra. Ostry smak wspaniale się uzupełnia z pomidorową – paprykową słodyczą. Soczewica agęszcza, a jednocześnie wzbogaca o białko roślinne. Ciecierzyca, którą dodaje się na koniec urozmaica teksturę jedzenia i oczywiście wpada dodatkowe źródło roślinnego białka. Białko jest szalenie ważne w diecie kobiet po 40ce, warto szukać różnych jego źródeł w codziennej diecie.
Do tej zupy używamy 7 rodzajów roślin co sprawai, że jest tu mnóstwo dżywczego bogactwa. Warto ją zrobić na zapas, nadaje się do mrożenia. Ilość pomidorów i papryki warto sobie dobrać dodolnie. Czasami mam wiecej pomidroów czasami króluje papryka. To samo z przyprawami, ja lubię dosypać więcej wędzonej papryki.


Zupa z pieczonych pomidorów z soczewicą i ciecierzycą
Porcja na 5-6 osób
- ok. 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 2 -6 czerwone papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 cebuli
- 5 ząbków czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka ostrego sosu z chilli (można zamiast tego dodać 2 papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki płatków chilli))
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego (ja użyłam lekkiego drobiowego wywaru)
- 6 łyżek czerwonej soczewicy, suchej
- 1 puszka ciecierzycy (można dać i dwie, wtedy będzie bardziej potrawka niż zupa) – oczywiście mozesz również samodzielnie
- Rozgrzej piekarnik do 200oC. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż przekrojone na pół pomidory i oczyszczoną paprykę. Pomidory skórką do dołu, paprykę skórką do góry. Piecz ok. 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do przestygnięcia. Z papryki zdejmij skórkę. Pomidory zostawiamy ze skórą, to ich najcenniejsza część.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, na średnim ogniu. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i smaż do momentu aż będzie miękka. Dodaj pokrojony czosnek i smaż mieszając ok. 1 minuty.
- Dodaj pokrojonego w kosteczkę selera naciowego i papryczkę chilli i smaż mieszając ok. 3-4 minut.
- Dodaj kumin, kolendrę i wędzoną paprykę, wymieszaj i smaż 30 sekund.
- Dodaj pieczone pomidory i paprykę. Wymieszaj i smaż ok. 2 minut.
- Wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Gotuj 5 minut na średnim ogniu.
- Zdejmij z ognia i ręcznym blenderem zmiksuj warzywa na bardzo gładko lub tylko tyle aby nie było dużych części.
- Postaw z powrotem na kuchenkę i zagotuj. Dodaj soczewicę i na małym ogniu gotuj ją pod przykryciem 12 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę z puszki (wcześniej odsączoną i przepłukaną na sitku), podgrzej około minuty i podawaj.
- Udekoruj pietruszką, bazylią lub świeżym tymiankiem.
Smacznego
.