Czy wiesz, że w 50 g. domowej kiszonej kapusty jest więcej probiotyków, niż w opakowaniu zawierającym 100 probiotycznych kapsułek. A do tego mamy jeszcze płatki chilli wspierające metabolizm oraz kurkumę, najsłynniejszą dalekowschodnią przyprawę, która wyjątkowo skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, świetnie robi na wątrobę, serce i mózg.

Ukiszona młoda kapusta ma inny urok, niż ta dojrzała jesienna. Wersja z kurkumą i płatkami chilli da nam kapustę o bardzo zdecydowanym smaku i żółciutkim kolorze. Ostrą, ale bez przesady. Jest idealna do mięsa – surówka na wyciągnięcie ręki, a jeśli robisz hamburgery to po prostu musisz spróbować. Dla mnie bomba. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze smaki to polecam młoda kapustę kiszoną z koprem.

Młoda kapusta kiszona z kurkumą i płatkami chilli

  • ok. 1 kg białej kapusty
  • 1 płaska łyżka soli (bez antyzbrylacza)
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • słoik 1 litrowy
  1. Z kapusty wycinamy głąb i cienko szatkujemy. Ja używam do tego miksera z tarczą do ścierania warzyw.
  2. Posztakowaną kapustę przekładamy do miski i solimy. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na przynajmniej godzinę, żeby puściła sok.
  3. Po tym czasie ubijamy kapustę przez kilka chwil drewnianym tłuczkiem, aby było jeszcze więcej soku.
  4. Dodajemy płatki chilli, kurkumę i mieszamy.
  5. Teraz pakujemy kapustę do słoika. Wkładamy porcję kapusty i z całej siły przyciskamy palcami do dna, aby kapustę upchnąć jak najciaśniej. W połowie słoika wkładamy koper w całości. Na to dalej upychamy ciasno kapustę.
  6. Zostawiamy ok. 3 cm. pustego miejsca od góry słoika i zalewamy sokiem z kapusty, jeśli został w misce.
  7. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ustronne miejsce na kilka dni.
  8. Na drugi dzień zaczynamy odgazowywać – 3 razy dziennie. W tym celu odkręcamy słoik (nad zlewem) i pozwalamy, aby ciśnienie uleciało. Nie trzeba mieszać, ani przyciskać. Słoik należy ponownie zakręcić i odstawić.
  9. Kolejnego dnia można odgazować tylko raz, potem już nie, chyba, że widać, że kiszonka mocno ‘buzuje’ albo solanka zaczyna wydostawać się ze słoika.
  10. Gdy kiszonka jest już tak kwaśna jak lubimy, chowamy ja do lodówki. Ja trzymam ją w pokojowej temperaturze ok. 4 dni zanim schowam do lodówki.
  11. Smacznego

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.