To jest przepis na pikle z bakłażana na sposób południowo indyjski. Bakłażan jest w nich słodko-kwaśny z wyraźną orientalną nutą smakową. Dla miłośników hinduskiej kuchni to będzie szał. Odkąd zrobiłam pierwszą partię, nie ustaję w uzupełnianiu zapasów.

Takie pikle są wręcz stworzone do pasztetów. Zarówno tych tradycyjnych jak i roślinnych. Jeśli jakimś cudem nie mam na półce u siebie tych pikli z bakłażana, to nie robię pasztetu, bo wiem, że pozbawiam się doniosłych kulinarnych wrażeń. Konkuryje z nimi czasami cudownie marynowana cebula albo chutney cebulowy z czerwonymi porzeczkami ale jeśli chodzi o doznania rodem z Bollywood to tylko bakłażanowe pikle.

Do wszelkiego rodzaju pieczystych oraz dań z grilla te pikle zrobią furorę.  Warto pokusić się o skompletowanie przypraw. To taki prawdziwy delikates domowej roboty. A prawdę mówiąc tej ‘roboty’ nie jest zbyt wiele.

Pikle z bakłażana po hindusku

  • 2-3 bakłażany średniej wielkości
  • imbir, kawałek wielkości kciuka
  • 1½ łyżki kurkumy w proszku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 zielone, małe papryczki chili
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ łyżki nasion kuminu (kmin rzymski)
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 8-10 liści curry
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 80 ml wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 100 – 150 g. brązowego cukru
  1. Bakłażana kroimy na małe kawałki.
  2. Imbir i czosnek obieramy. Imbir drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy nasiona kuminu. Mieszamy i za chwilę dorzucamy czosnek, płatki chili, kurkumę, gorczycę i liście curry. Cały czas mieszając smażymy na małym ogniu około 1-2 minuty.
  4. Dodajemy ocet jabłkowy, wodę i sól, mieszamy.
  5. Wrzucamy bakłażana, imbir i zielone papryczki chili w całości.
  6. Gotujemy na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką przez 20 minut, pod koniec gotowania (3 minuty) dodając cukier.
  7. Odstawiamy z ognia i dajemy porządnie przestygnąć.
  8. Nakładamy do słoików i zamykamy. Można jeść od razu.

To jest p y s z n e!

Mogą zainteresować Cię również...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.